Стъклопакет

В началото на 21 век все по-осезателно се усеща енергийната криза, надвиснала над света. Цените на петрола и електроенергията нарастват непрестанно, а енергийните запаси на човечеството намаляват главоломно. В тази оскъдица на енергия все повече се заговори за енергийно спестяване. Но освен икономията като самоцел, експертите по енергийна ефективност обръщат все повече внимание и върху качеството на живот и подобряване на бита с нововъведенията в стъклопроизводството.

Темата за функциите на остъкляването разработена от Glaverbel се явява отговор на нарастващия интерес от страна на потребителите.

СТЪКЛОПАКЕТ 2

В основата на остъкляването на всяка една сграда стоят няколко важни аспекта:

 • Термална изолация
 • Соларен и светлинен контрол
 • Акустична изолация
 • Сигурност и безопасност
 • Архитектура и декорация

Важни критерии за оценка на остъкляването:

 • U: Коефициент на топлопреминаване – топлинна изолация – влияе върху отоплението
 • SF: Соларен Фактор (това е показател за цялото количество слънчева енергия преминаващо през стъклото) – важен е за климатизацията
 • TL: Светлинно преминаване (този коефициент показва процентното количество светлина, преминало през стъклото, спрямо цялото количество излъчена светлина) способства осветеността.
 • Селективност: Измерва отношението между светлопропускливостта и соларния фактор на стъклото. Високата селективност допринася за това помещенията да са по-независими от атмосферните влияния.
 • Географско положение на сградата: От голямо значение е дали сградата се намира в планински курорт, край морето или в града. Важно е да се знае и какъв е климатът и интензитетът на слънчевото греене, за да се направи точен подбор на стъклата.
 • Сградният стъклопакет може да повлияе от 70 до 90 % разхода за енергия. Ето защо е за предпочитане остъкляването да притежава следните характеристики:
  – Нисък соларен фактор
  – Висока светлопропускливост
  – Висока селективност
  – Ниска U-стойност

Около 85% от всеки един прозорец се падат на стъклата. От, тук можем да формулираме и един от основните проблеми за подобряването на термалния контрол във всеки дом, а именно правилния избор на стъкла. В тази насока Glaverbel предлага на пазара широка гама от стъкла, които при правилна комбинация в стъклопакет намаляват топлинните загуби през зимата до показатели за стойността U=1.1 и по-ниски. Важно е да се знае , че колкото по-ниски са стойностите на показателя за топлоизолация U, толкова по-малки са топлинните загуби, и толкова са по-малки разходите за отопление.

По отношение на соларния контрол в Glaverbel са разработени широка гама от нискоемисийни стъкла , които позволяват проникването само на онази част от слънчевите лъчи, които носят със себе си светлина, без да претоварват помещенията с извънредно количество топлина. Това се налага поради факта, че 100% от слънчевото излъчване е топлина, но само 50% е видима светлина. Чрез правилния подбор на нискоемисийни стъкла, допускаме само нужния светлинен спектър и се постига намаляване на разходите за климатизация през лятото.

SF – Соларен фактор:

 • Соларният фактор е показател, даващ цифрово изражение на цялото количество слънчева енергия навлязла в помещенията. От- тук следва , че колкото по-ниско е нивото на навлязлата в сградата енергия, толкова по-малки са и разходите за климатизация през цялата година.

Акустичната изолация:

 • Всички ние сме свидетели на непрестанния зуков тормоз , който ни обгръща. Най-силно повлияни от шума обикновено са обитателите на жилища близо до летища, булеварди , предприятия. Шумът оказва влияние не само на съня и покоя, но и върху цялостната нервна система на хората. Ето защо е много важно да се постигне максимална шумоизолация на помещенията, в които прекарваме по-голямата част от времето си. От Glaverbel са се погрижили и за този проблем, чрез създаване на стъклата Stratophone, които помагат за изолиране на до 40dB от шума отвъд пределите на сградата.
стъклопакет с акустична изолация

Описвайки икономическия аспект от приложението на съвременните стъкла, не можем да пропуснем и сигурността и безопасността на нашето здраве, живот и нашата собственост. Опасността да бъдем наранени от счупване на стъкло вече до голяма степен може да бъде избегната чрез използването на ламинирани стъкла. Според конкретните нужди Glaverbel предоставя стъкла Stratobel с различни характеристики и свойства , които могат да ни предпазят, както при неволно счупване, така и да защитят нашата собственост и дори живота ни при едно умишлено нападение. Все по-популярни стават стъклата, защитаващи ни при изстрели от огнестрелно оръжие или опит за влизане с взлом.

На фона на всичко описано по-горе не можем да не се обърнем и към една от основните характеристики на стъклата – а именно красотата. Целта на съвременния човек да види и да бъде видян, да използва максимално добре красотата и естетиката на формите и светлините, се съчетава умело от стъклото и дизайнерската ръка. Все по-широко навлизат в бита и ежедневието ни стъкла не само за екстериорна, но и за интериорна употреба. Такива са химически обработените стъкла MATELUX, както и оцветените с лаково покритие Lacobel. При последния продукт от гамата на Glaverbel се набляга на съчетаването на красотата на боята и функционалните предимства на стъклото.

PLANIBEL COLOR

Planibel Color

Стъклата, оцветени в масата си.

STOPSOL

Stopsol

Стъклата с модификация на повърхността.

PLANIBEL TOP N

Planibel TOP N

Нискоемисийно стъкло, с едностранно меко нискоемисионно покритие TOP N.

STOPRAY

Stopray

Най-новото и най-доброто стъкло в момента на пазара.

SMART COMBINATIONS

Smart Combinations

Стъклопакети, представляващи оптималното съчетание между стъкла с модифицирана повърхност.

Направи онлайн запитване

Напред

Попълни нашата анкета

Напред