● Profilink Premium ●

В началото на 21 век все по-осезателно се усеща енергийната криза, надвиснала над света. Цените на петрола и електроенергията нарастват непрестанно, а енергийните запаси на човечеството намаляват главоломно. В тази оскъдица на енергия все повече се заговори за енергийно спестяване. Но освен икономията като самоцел, експертите по енергийна ефективност обръщат все повече внимание и върху качеството на живот и подобряване на бита с нововъведенията в стъклопроизводството.
Темата за функциите на остъкляването разработена от Glaverbel се явява отговор на нарастващия интерес от страна на потребителите.

В основата на остъкляването на всяка една сграда стоят няколко важни аспекта:

E
Термална изолация
E
Соларен и светлинен контрол
E
Акустична изолация
E
Сигурност и безопасност
E
Архитектура и декорация

Важни критерии за оценка на остъкляването:

E
U: Коефициент на топлопреминаване – топлинна изолация – влияе върху отоплението
E
SF: Соларен Фактор (това е показател за цялото количество слънчева енергия преминаващо през стъклото) – важен е за климатизацията
E
TL: Светлинно преминаване (този коефициент показва процентното количество светлина, преминало през стъклото, спрямо цялото количество излъчена светлина) способства осветеността.
E
Селективност: Измерва отношението между светлопропускливостта и соларния фактор на стъклото. Високата селективност допринася за това помещенията да са по-независими от атмосферните влияния.
E
Географско положение на сградата: От голямо значение е дали сградата се намира в планински курорт, край морето или в града. Важно е да се знае и какъв е климатът и интензитетът на слънчевото греене, за да се направи точен подбор на стъклата.
E
Сградният стъклопакет може да повлияе от 70 до 90 % разхода за енергия. Ето защо е за предпочитане остъкляването да притежава следните характеристики:
– Нисък соларен фактор
– Висока светлопропускливост
– Висока селективност
– Ниска U-стойност

Около 85% от всеки един прозорец се падат на стъклата. От, тук можем да формулираме и един от основните проблеми за подобряването на термалния контрол във всеки дом, а именно правилния избор на стъкла. В тази насока Glaverbel предлага на пазара широка гама от стъкла, които при правилна комбинация в стъклопакет намаляват топлинните загуби през зимата до показатели за стойността U=1.1 и по-ниски. Важно е да се знае , че колкото по-ниски са стойностите на показателя за топлоизолация U, толкова по-малки са топлинните загуби, и толкова са по-малки разходите за отопление.

По отношение на соларния контрол в Glaverbel са разработени широка гама от нискоемисийни стъкла , които позволяват проникването само на онази част от слънчевите лъчи, които носят със себе си светлина, без да претоварват помещенията с извънредно количество топлина. Това се налага поради факта, че 100% от слънчевото излъчване е топлина, но само 50% е видима светлина. Чрез правилния подбор на нискоемисийни стъкла, допускаме само нужния светлинен спектър и се постига намаляване на разходите за климатизация през лятото.

SF – Соларен фактор:

E
Соларният фактор е показател, даващ цифрово изражение на цялото количество слънчева енергия навлязла в помещенията. От- тук следва , че колкото по-ниско е нивото на навлязлата в сградата енергия, толкова по-малки са и разходите за климатизация през цялата година.

Акустичната изолация:

E
Всички ние сме свидетели на непрестанния зуков тормоз , който ни обгръща. Най-силно повлияни от шума обикновено са обитателите на жилища близо до летища, булеварди , предприятия. Шумът оказва влияние не само на съня и покоя, но и върху цялостната нервна система на хората. Ето защо е много важно да се постигне максимална шумоизолация на помещенията, в които прекарваме по-голямата част от времето си. От Glaverbel са се погрижили и за този проблем, чрез създаване на стъклата Stratophone, които помагат за изолиране на до 40dB от шума отвъд пределите на сградата.

Описвайки икономическия аспект от приложението на съвременните стъкла, не можем да пропуснем и сигурността и безопасността на нашето здраве, живот и нашата собственост. Опасността да бъдем наранени от счупване на стъкло вече до голяма степен може да бъде избегната чрез използването на ламинирани стъкла. Според конкретните нужди Glaverbel предоставя стъкла Stratobel с различни характеристики и свойства , които могат да ни предпазят, както при неволно счупване, така и да защитят нашата собственост и дори живота ни при едно умишлено нападение. Все по-популярни стават стъклата, защитаващи ни при изстрели от огнестрелно оръжие или опит за влизане с взлом.

На фона на всичко описано по-горе не можем да не се обърнем и към една от основните характеристики на стъклата – а именно красотата. Целта на съвременния човек да види и да бъде видян, да използва максимално добре красотата и естетиката на формите и светлините, се съчетава умело от стъклото и дизайнерската ръка. Все по-широко навлизат в бита и ежедневието ни стъкла не само за екстериорна, но и за интериорна употреба. Такива са химически обработените стъкла MATELUX, както и оцветените с лаково покритие Lacobel. При последния продукт от гамата на Glaverbel се набляга на съчетаването на красотата на боята и функционалните предимства на стъклото.


Planibel Colored

Стъклата, оцветени в масата си.

Stopsol

Стъклата с модификация на повърхността.

Planibel TOP N

Нискоемисийно стъкло, с едностранно меко нискоемисионно покритие TOP N.

Stopray

Най-новото и най-доброто стъкло в момента на пазара.

Smart Combinations

Стъклопакети, представляващи оптималното съчетание между стъкла с модифицирана повърхност.